Länkar v16

Covid-19

  • Hypoxi: om tänkbara orsaker till att hypoxi ger så lite symtom vid covid-19
  • Antiviral/klorokin: kommentar till en studie, neg utfall tyvärr
  • Fenotyper: bra kritik av en artikel där det argumenteras för att man kan dela i svår covid-19 i två fenotyper där den ena har en stel lunga och den andra en eftergivlig lunga. Obs att detta är hypoteser och man bör vara försiktig att behandla enstaka patienter efter en misstänkt grupptillhörighet i dagsläget. Lite mer om detta här

Internmedicin

Ultraljud

  • Lungor: lättläst översiktsartikel med en del bra bilder. Om man ska kritisera något så tycker jag flödesscheman för att se ”vilken” orsak till dyspné patienter har ska användas med försiktighet, man hittar ganska ofta flera bidragande orsaker och det kan vara svårt att veta vilken som ger mest problem (ex måttlig pleuravätska kontra fokal konsolidering). Men i övrigt väl värd att ingå som standardläsning för utbildning i lungultraljud. Mest aktuellt för stunden är den mycket bra genomgången i att diffa lungödem mot ARDS.
  • Hjärta/perikardvätska: typisk eko-artikel-approach till perikardvätska, gör en tracing av perikardiet och hjärtat i subcostal vy och apikal 4-kamare. Jämför värdena med vad som fås ut vid centes och sammanfatta det som att denna metod bättre avspeglar mängden vätska än om man bara mäter på några ställen i slutdiastole. Det stämmer nog men spelar det någon roll?

Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s