Länkar v38-40

Internmedicin

 • Neurologi/neuropati: olika (ovanliga) neuropatier vid diabetes. Även kort om bedömning av dubbelseende.
 • Onkologi/tumörlys: lab ur ett fall med tumörlyssyndrom och lite kort om detta.
 • Status/refererad smärta: egentligen text om testikel men poängen är kanske snarare att om man inte hittar något där det gör ont, leta på den plats som kan referrera smärta till där det gör ont. Fler exempel ur wikipedia.
 • Njurmedicin/hematuri: kort om hematuri, vad kan lura än att tro det är hematuri…
 • Blodgas/diffdiagnostik: metabol acidos med sänkt glukos och lätt hyponatremi samt hyperkalemi. Svaret här. I svaret tas även upp diff.diagnostik av hypoglykemi.
 • Elektrolyter/hyperkalemi: i den vanligtvis så stringenta akut internmedicin (SLL:s korta terapiriktlinjer) har det ”smugit” sig in konstiga förslag om hyperkalemi. Dels anges dosen ventoline till 5-10mg (alltså 1-2ml av 5mg/ml) vilket är lågt då man ser ett tydligt effektsamband upp till 20mg (alltså 4ml). Dels verkar det mellan raderna som det är en farlig medicin som bara ska användas i särskilda omständigheter (ex dialyspatient), och under EKG-övervakning. EKG-övervakning ska alla med betydande hyperkalemi ha, det är ju hjärtstopp som är risken, inte förmaksflimmer efter ventoline. Det andra är att i en samling ganska osäkra kort, ex Na-bik med oklar effekt, insulin-glukos med stor risk hypoglykemi (vilket jag skrivit om tidigare), och ca-glukonat som ingen verkar veta varför eller hur man ger det. I det sammanhanget är ventoline enkelt att administrera, biverkningarna är jämförelsevis ofarliga (takykardi, skakningar) och effekten tillräckligt god för att köpa tid för långsammare behandling (dialys, vätskeskiften mm). Får se om jag orkar klaga officiellt.

Kardiologi/EKG

 • EKG/ischemi: ST-höjning som för mindre van bedömmare lätt kan misstas för ospecifik breddökning. ”Shark fin” är termen. Sen är det lite tragiskt att fall som dessa missas eller försenas, en bra poäng de nämner är att metabol breddökning vanligen går tillbaka inom 30min (vid återställd hemodynamik).
 • EKG/elektrolyter: fult EKG som jag (liksom bloggförfattaren) hoppas man förstår att det inte är ischemi utan snarare hyperkalemi, acidos eller Na-kanalshämmare. Fin resolution med ca-glukonat x2. Kan dock lägga till att rent empiriskt borde även NaBik vara av värde, det kanske inte är så effektiv mot hyperkalemi, men väl mot Na-kanalshämmare.

Ultraljud

 • Allmänt/tips: podcast om vanliga fel man hittar vid kvalitetskontroll
 • Lungultraljud/hjärtsvikt: finns en hel del studier på lungultraljud för hjärtsvikt, men det är nog värt att även läsa denna. Här har man efter en rent klinisk bedömning randomiserat patienter till lungultraljud eller lung-röntgen+NTproBNP. Lungultraljud ökar diagnostiska precisionen något medan lung-röntgen+NTproBNP inte förbättrar precision jämfört med en rent klinisk bedömning. Vi gör ju mycket bara för att det är så vi brukar göra och det man kan ta med härifrån är att som någorlunda van kliniker ger ytterligare diagnostik av låg precision inte större säkerhet, däremot tar det tid och till viss del resurser som kunde användas någon annanstans.
 • Hjärta/lungemboli: finns en rad indirekta tecken på lungemboli. Här en ny ekokardiografisk studie som visar att ett nytt mått är signifikant bättre (AUC 0.96) än andra mått som McConnel (0.75), 60/60 (0.74), P-acc tid (0.84) för identifikation av massiv och submassiv lungemboli. Det nya måttet innebär ett hack i kurvan av pulsad doppler för mätning i RVOT, sk ESN (early systolic notching).
 • Njursten: fall med sten i kärlkorset (uretär korsar iliacakärl), fin artefakt med färgdoppler som ni kan läsa mer om här.
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s