Länkar v17-19

Internmedicin

  • Gastro/lever: randomiserad studie över betablockerares möjlighet att minska dekompenserad cirros. Kanske inget för oss allmänna internister att tillämpa redan idag men intressant att följa.
  • Endokrin/hyperaldosteronism: bra kort sammanfattning om tolkning av hypokalemi och utvärdering av eventuell hyperaldosteronism. Enkel mall för tolkning av urinkalium.
  • Reuma/systemisk skleros: sammanfattning inklusive utredning och behandling för de olika organmanifestationerna (hud, lunga, hjärta, GI)
  • Njure/kontrast: om en metaanalys över kontrastrelaterad-AKI som kom till den kanske inte så spännande slutsatsen att det finns inga belägg i moderna studier av iv kontrast. Onödig röntgen och onödig kontrast bör väl alltid undvikas, men om en väl genomtänkt utredning kräver iv kontrast, bör denna göras utan fördröjning eller tankevurpor.
  • Infektion/sepsis: tiamin till sepsis? Tja varför inte enligt denna kritik av en ny studie. Det är fortfarande dock oklart om vinsten ligger i att en subgrupp med laktatstegring har tiaminbrist eller om sepsis generellt mår bra av supplementering. Förhoppningsvis kommer några välgjorda randomiserade studier framöver.

Kardiologi/EKG

Toxikologi

Ultraljud

Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s