Länkar v44-45

Internmedicin

Kardiologi/EKG

  • Arytmi/brady: bra exempel på att öva tolkning av AV-block
  • EKG/T-våg: diskussion om skillnad mellan negativ till positiv T-våg och det omvända. I detta fall med neg=>positiv är det hypokalemi medan Wellens syndrom hade haft motsatt konfiguration.
  • EKG/arytmi: ett fall med arytmogen högerkammarkardiomyopati (ARVC), de anger som fynd negativ T-våg i V1-2, man kan väl säga att den mer patologiska T-vågen av de två är V2 då komplexet överlag är pos och T-vågen neg trots ingen riktig högergrenblocksbild.
  • EKG/ischemi: fall med hög lateral ischemi. Lärorikt EKG men bäst tycker jag är bilderna ur några väl valda studier där exempelvis en visar att för LAD är STEMI vanligare diagnos än NSTEMI medan för LCx är det tvärtom vilket uppenbarligen bör betyda att vi missar fall med nuvarande EKG-tolkning.
  • EKG/ischemi: fall med ischemi och (något atypiskt) vä-sidigt skänkelblock, i blogginlägget argumenteras för att använda modifierad Sgarbossa-kriterier för att diagnosticera ischemi och det kan man (och bör) absolut göra. Men man kan också som Ken Grauer kommenterar längst ned veta hur skänkelblock borde se ut och då se uppenbara avvikelser, hans kommentar om avledning I är mycket bra (pyttelitet splittrat komplex med markant ST-sänkning). Det andra jag tror många misslyckas med är att man tror att breddökade rytmers ST-T-förändringar är slumpmässiga och därför inte ska tolkas, de är de absolut inte. Att jämföra med tidigare EKG bör man alltid göra vid misstanke om ischemi. Finns säkert mer att säga om skänkelblock men jag slutar där.
  • Arytmi/förmaksflimmer: magnesium har studerats tidigare, här en ny randomiserad studie där man jämför olika doser med placebo. Verkar både säkert och bättre än placebo, angående dosen förefaller det vara 18mmol=4.5g MgSO4 i lågdos och då 36mmol i högdosgruppen, men ger man det själv får man gärna kontrollräkna. Vg se addex-magnesium i FASS

Ultraljud

Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s