Länkar v42-43

Internmedicin

Kardiologi/EKG

Intensivvård

  • Chock: B12 i högdos mot vasoplegi? Det spekuleras i termer av att det binder/hämmar bildning av NO mm. Intressant men kanske inte till nästa patient

Ultraljud

  • Lunga: mycket bra föreläsning om lungultraljud, särskilt förklaring av artefakter görs bra med diverse exempel och modeller.
  • Hjärta/TEE: om basala TEE-vyer och dess värde vid hjärtstopp
  • Chock: påverkar ultraljud prognosen? Här podcast om en studie med 270 patienter som randomiserats till ultraljud eller ej. Jag är a priori väldigt skeptisk mot små studier där utefallet beror på en hel vårkedja som man med ultraljud möjligen lyckas ändra inriktning på tidigt. Man kan undra om våra åtgärder vid ex sepsis är så bra att de påverkar mortalitet, sepsisstudierna har ju i princip alltid samma utfall mellan grupperna (ex restriktiv transfusion, val av inotropi, PROMISE etc om målstyrd resusitering). Med detta i bagaget, och typ 50% sepsis-patienter, tror vi fortfarande att ett ultraljud kan påverka mortalitet? För den enskilde patienten kanske det blir bättre, men det antar också att vi vet vad vi gör med resultatet dvs att alla åtgärder är rätt och att de i sig påverkar mortalitet. Om det ex inte spelar någon roll om vi väljer noradrenalin med eller utan milrinon för mortalitet kommer inte ultraljudet göra någon skillnad.

Toxikologi

Annonser
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s