Länkar v49-50

Internmedicin

Kardiologi

Ultraljud

  • Lunga: ny kort sammanfattning om B-lines från 5minsono. Jag vill lägga till att i protokollet undersöker man ofta 4-7 platser per lunga, men vid positiva fynd (som inte är uppenbart lungödem) kan man lägga till fler platser för att se om B-lines finns helt jämnt utspritt, ökad förekomst basalt jmf anteriort eller slumpmässigt blandat positiva zoner med normala (som ARDS i inte helt utblommat skede)
  • Aortaom aortadissektion, som författaren till detta inlägg önskar jag också läsa hela studien noga, men jag tycker nog fortsatt att om man planerar att göra en urakut DT aorta bör inte ultraljud fördröja denna.
  • Buk/fri gas: Fri gas eller pneumoperitoneum kan naturligtvis ses med ultraljud, här en kort video om hur
  • Hjärta/diastologi: om bedömning av diastolisk funktion av intensivister, nu lite diffust men detta kommer säkert klarna mer när senaste riktlinjer för diastolisk funktion bli bättre validerade. Jag tycker dock diskussion om förmak är lite konstig, indexerad förmaksvolym är kanske lite att ta i, men är det verkligen svårare att rita in en förmaksarea i apikal 4 kammare (eller subcostalt), än att göra en mätning relativt aorta med m-mode? Jag ritar hellre in förmaksarea

Toxikologi

Övrigt

  • Tidsplanering/möten: känsligt ämne inom läkarkåren, en hel del flödesarbete på vårdavdelningar och liknande har ju som mål att öka effektivitet, samtidigt kan jag lätt känna att hela ens dag då blir inrutad i så små delar att man inte hinner göra något mellan de fasta momenten som tar längre tid och kräver koncentration. Exempel på detta är undervisning och tid att läsa på om ett ämne. Här en icke-medicinsk blogg om ämnet
Annonser
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s