Länkar v26-27

Internmedicin

  • Hematologi/trombocytos: lätt trombocytos ses vid inflammatoriska tillstånd, men kan vi använda värdet för att rikta utredning? Här kort sammanfattning av en engelsk primärvårdsstudie som visar att de med trombocytos utan symtom har relativt hög risk för cancerdiagnos närmaste året. Kanske värt att tänka på.
  • Diverse: podcast med lite diverse tips, bäst är om några akuta hudtillstånd (ex AGEP, DRESS). Även bra om anemi där huvudbudskapet är ge järntabletter mer sällan (max 1/d) för att öka compliance
  • VTE/trombolys: hur farligt är trombolys och vilka tjänar mest på detta? Och hur mycket ska vi ge? Detta blogginlägg argumenterar för att vi nog oftare ska ge låga doser, möjligen som långsam infusion – och att riskerna då är betydligt lägre för hjärnblödning.
  • Gastro/abdominell hypertension: ganska IVA-fokuserat inlägg om intraabdominell hypertension vid icke-kirurgiska tillstånd, men tar upp bra poänger om att det är bra att fundera över och mäta vid ex njursvikt. Även en bra länkad artikel om värdet av flera diuretika för att öka natriures (och minska ödem).
  • Njurmedicin/access: hur undersöker man en fistel? Massa bra tips
  • Blodgas/acidos: paracetamolmetaboliten 5-oxoprolin är en relativt nyupptäckt förklaring till metabol acidos (med förhöjt anjongap). Jag är inte så mycket för långa minnesramsor, men GOLDMARK som ramsa för acidos med högt anjongap kanske är bättre än den KULT jag brukar använda. I vart fall värd att ta till om KULT inte ger någon förklaring.

Kardiologi/EKG

Procedurer

  • Venös access: behov av access och kort om tid? Mindre patientserier har gjorts med ”easy ij” dvs att sätta en lång pvk i v.jug interna. Riskerna är som cvk men det går mycket snabbare. Det blir väl med tidsbrist aldrig helt sterilt så dessa bör nog bytas mot konventionell cvk och den som sätter dessa bör vara cvk-kompetent annars blir riskerna höga (artärpunka etc)

Toxikologi

  • Methemoglobinemi: inget vanligt tillstånd men det kanske händer någon gång, kort sammanfattning och podcast. Väldigt olika genes (vissa krämer, lokalanestetika, och någon enstaka överdoserar poppers). Analys av met-hb och CO-hb fås på de flesta större blodgasapparater som används på akut och IVA
Annonser
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s