Länkar v21-22

Internmedicin

  • Blodgas/laktat: skriver om detta rätt ofta, här en kort lista på lm-inducerad laktacidos
  • Endokrin/trötthet: podcast om hur man utreder (eller inte) diverse endokrina och pseudoendokrina tillstånd (ex binjuretrötthet, lågt T3..). Den stora poängen är väl att gå tillbaka till ursprungssymtomet (när mådde du som vanlig senast?), utforska det, gör en basal utredning men undvik överdrivna ovanliga endokrina utredningar med labtest man själv (och patienten) inte kan tolka
  • Geriatrik: om hur vanliga sjukdomar kan ge mer diffusa presentationer hos geriatriska patienter. Håller dock inte med om att de generellt ”gömmer” chock med ett normalt blodtryck, med ett sämre autonomt nervsystem kommer ju snarare än äldre patient falla mer linjärt i tryck (jämfört med säg en 1åring som håller BT konstant in i det sista). Det finns dock alltid möjlighet att ett normalt tryck är lätt chock hos en med obehandlad hypertoni.
  • Infektion/sepsis: i en retrospektiv analys av registerdata av svår sepsis / septisk chock noterades en liten ökade mortalitet om åtgärder som blodkulturer, mätning av laktat och administration av antibiotika gavs senare i förloppet. Här argumenteras det, i mina ögon övertygande, att dessa små skillnader (NNH 147) i en väldigt sjuk kohort riskerar att ge svåra administrativa återverkningar som appliceras blint på en mycket större kohort (ex alla med feber).

Kardiologi/EKG

Ultraljud

Annonser
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s