Länkar v52-1

Internmedicin

Kardiologi/EKG

  • Arytmi: tips om Lewis lead vilket är en väldigt underanvänd teknik för att öka amplitud av förmaksaktivitet. Har nämnt detta tidigare här (se första inlägget under kardiologi/EKG)
  • EKG/QTc: calcium är mindre känt än kalium i dess påverkan. Här tas QTc förlängning vid hypo-ca upp
  • EKG/T-våg: Det brukar anges att negativ T-våg är normal i V1 och III, men patologisk i övriga avledningar. Här är nya data från en stor grupp yngre friska individer (vältränade och ej) som visar att även T-vågsinvertering i V2 inte är associerat med ekokardiografisk patologi. För en mindre grupp gjordes även en större utredning. Observera att negativ T-våg i V2 i en äldre population, särskilt med samtidig dyspné, betyder något helt annat. Men vi bör inte överutreda välmående yngre med små isolerade EKG-fynd.
  • Lungödem: hur ska man doser nitro vid lungödem? På sociala medier har det diskuterats högdos-nitro rätt länge, se ex EMCrit avsnitt #1. Här kommer lite nya (men retrospektiva data) om effekt av högdos bolus. Således ingen perfekt studie att basera sin vård på, men det viktigaste kanske är att risken för biverkningar som hypotension, var rätt låg (6%). Här ger vi oftast nitroinf som ospädd 1mg/ml så en stor bolus enligt protokollet skulle vara 2ml, vilket är mycket högre än ex SLLs 0.25-0.5mg bolus. Infusionshastigheten i studien ovan var dock rätt lik våra riktlinjer (med start 1mg/h ≈ 0.25ug/kg/min för vår 70kgs patient).

Akutsjukvård

Toxikologi

Undervisning/utbildning

Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s