Länkar v31-32

Trevligaste lyssning senaste veckorna var på ercast om hur man hanterar stress och högt arbetstryck. Bra tips kring det lugnande i att bara planera några få viktiga åtgärder och ta hand om resten sen. Mer prat från Chris Hicks i denna bandade föreläsning på emcrit, bra även den men inte lika mysig som den avslappnade intervjuvn ovan. Där tas det upp om stresshantering, simulering, CRM.

Lång lång lista på bloggar och liknande resurser fr.a inriktat mot akutsjukvård, även en del appar tas upp

Internmedicin

 • Infektion/sepsis: en bra genomgång av de olika komponenterna i qSOFA, fr.a. hur man mer noggrant upptäcker desorientering. Påpekandet att patienter som svarar  på vätskebehandling riskerar försenad vasopressorbehandling är också tänkvärd.
 • Infektion/blåsor: herpes zoster kan även sitta i mandibularisgrenen
 • Diverse/Rhabdomyolys: varför inte lägga till hyponatremi som orsak till rhabdomyolys om man inte hittar någon annan orsak?
 • VTE/hjärtstopp: retrospektiv studie av 22 patienter med hjärtstopp orsakad av LE som trombolyserades väldigt tidigt efter hjärtstopp (<10min). Alla fick 50mg alteplas bolus. Väldigt fina resultat med 21/22 fick ROSC och knappt 2år senare levde 87%. Lungembolin diagnosticerades precis innan hjärtstoppet hos majoriteten och resten via bedside ul (ex synlig tromb). Ekofynden var som förväntat med RV/LV index på knappt 2 och PA-tryck precis under 60mmHg. Båda normaliserades snabbt. Det retrospektiva till trots håller jag med författarna om att detta stödjer att tidig trombolys vid hjärtstopp orsakat av LE förefaller vara effektivt. Tyvärr är dock trombolys generellt vid PEA inte effektivt, och tidsaspekten är säkert betydande här liksom vid defibrillering för VT/VF.
 • Reumatologi/pseudogikt: eller vad ska man kalla det? I denna översiktsartikel tas upp förkortningar som akut/kronisk CPP kristallartrit (CPP = kalciumpyrofosfat) och CPPD. Lämnar namnfrågan åt sidan, intressantare att de akuta anfallen är längre än vid gikt (veckor-månader mot dagar-1v) och att det finns mer kroniska former som kan likna artros eller RA. Till skillnad från artros sätter sig denna även i handled och MCP samt ger större grad av ledskada. Debut vanligen >60år och i leder med tidigare trauma/op. Associerat med hyperpara, lågt Mg eller högt fosfat och hemokromatos. För mer om detta läs själva.
 • Neurologi/sinustrombos: lite genomgång och tips
 • Endokrin/hypoglykemi: inte bara antidiabetika som orsakar detta, här en lista
 • Hud/urtikaria: bilder på urticaria multiforme
 • Onkologi/hematologi: (hematologisk) malignitet med stor tumörbörda som nyss påbörjat cellgifter och vaga symtom? Läs på om effekter av stor celldöd i detta blogginlägg

Kardiologi

 • EKG/seriella: fall som visar dels värdet av seriella EKG vid ischemimisstanke, dels att vid bedömning av ST-sträckan bör man ta i relation QRS-amplituden. Länk längst bed till Fesmires klassiska studie på akuten om seriella EKG som är mycket läsvärd
 • Hjärtsvikt: nya europeiska riktlinjer kom ut för ett litet tag sedan, det kanske mest iögonfallande tillägget är en kategori mellan reducerad/HFrEF (<40%) och bevarad EF/HFpEF (>50%) den så kallade HFmrEF. Tidigare ikluderade ”bevarad EF” även de med lätt sänkt systolisk funktion. Finns även nytt i behandlingstrappan. I nedre delen av schemat står nu ARNI (dvs ARB+neprilysinhämmare) istället för ARB/ACEH om symtom trots full behandling och EF<35%. Får se hur använt det blir, man skulle gärna se mer än en studie som visar fördel. En annan sak som slog mig först nu men som säkert varit med sedan länge är att doserna för enalapril och spironolakton är dubbelt så höga mot de man ser i klinisk praxis, ex enalapril står skrivet som 20mg bid = 20mg x2 men den dosen ser man ytterst sällan i egen praktik. Annat är en passus om att man bör ge iv järn om hjärtsviktssymtom+lågt ferritin (alt låg transferrinmättnad), det gör vi nog för sällan.
 • Koncentrisk vs excentrisk hypertrofi förklaras här tydligt

Akutsjukvård

 • Hjärtstopp: EndtidalCO2 för ROSC? Jag tänkte tidigare detta verkade säkert men kanske inte är så användbart trots allt, och vi vet ju att pulskontroll är osäkert. Artärnålskurva?

Statistik

Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s