Länkar v23

Jag länkar sällan till Richard Lehmans blog trots att jag med glädje läser dess blandning av vacker engelska, pragmatiska tolkningar och sunda dos av skepticism (mot företag, överdrivna slutsatser, politiska initiativ). Senaste veckans inlägg.

Denna vecka blev det lite pratigt, hoppas korthuggna personer har överseende.

Undervisning

 • Storytellning: något vi borde göra mer. Dr Cabrera tar inte upp det tyvär i inlägget, men jag tror att en viktig orsak till att det är så svårt att nå fram med fakta för att motarbeta myter i medicin, är att dessa har presenterats som historier, och inte som fakta. Exempel som ligger nära är syrgas vid KOL (plötsligt andningsstopp och död när du inte är där), fingerbasblockad med adrenalin (vill du att fingret ramlar av?), undvika antibiotika (den där unga mannen som plötsligt fick sepsis och dog trots vaga symtom och normala lab, om vi ändå hade behandlat!). Vi undervisningsintresserade får arbeta oss ut från översiktsartiklar och vårdprogram och istället börja berätta kraftfulla suggestiva historier om rätt och fel.
 • Presentationsteknik: en bild per slide, annars tappar man fokus hos åhörare

Internmedicin

Intensivvård

 • Vätsketerapi: överresucitering, dvs överdriven vätsketerapi (och ev annan beh) börjar diskuteras allt mer. Här en översikt av effekter av sådan. Som vanligt tycker jag man glömmer att problematisera studier som visar att en negativ vätskebalans ger en överlevnadsvinst, friskare patienter tenderar väl att ha bättre njurfunktion och gör sig av med vätskeöverskottet snabbare, och sjukare patienter gör det inte samtidigt som vi fortsätter lassa på dem vätska. Detta betyder dock inte att fortsatt vätsketerapi är positivt, men dagens evidens är nog för dålig för att säga mer än överdriven vätsketerapi kan ge påverkan på många organsystem och värdet av vätsketerapi har egentligen inte testats så grundligt.

Kardiologi

 • Infarkt/betablockad: akut administration av betablockad i samband med STEMI har gått lite fram och tillbaka i vårdprogrammen. Sett på hela kohorten har man sett ökad risk för kardiogen chock med betablockad, i mina ögon förefaller det troligt för att man behandlat gruppen STEMI som en patofysiologi. I mer modern tid försöker vi ju undvika betablockad vid inferior STEMI första dygnet (för att minska risken för AV-block), men vågar kanske ändå inte ge det till anterior. Undersöker vi bara anterior STEMI (dvs LAD) förefaller betablockad att minska infarktstorlek och förbättra VKEF. Ju snabbare behandling ges desto bättre. Här en post-analys av en sådan studie plus lite grismaterial. Obs även att de gav 15mg bolus, inte som vanligt i klinisk praxis att man ger 2.5-5mg och sen glömmer att upprepa. En editorial sammanfattar också läget.
 • Familjär hyperkolesterolemi (FH): orkade inte läsa hela studien men tydligen är FH vanligare än man tidigare trott, och ett LDL >4.4 verkar hitta de sjuka enligt denna danska studie (i senaste ESCs riktlinjer s38 (3a7.9) anges dock LDL>5.1). Citerar istället ur medföljande editorialToday, rarely a week passes without a new publication about FH and this has been increasing steadily over recent years. This might reflect not only our greater understanding of FH and the public health challenge it poses, but also the fact that a large number of novel lipid-lowering therapies are currently under development”. Om någon brinner för kardiovaskulär prevention så har ESC riktlinjer anno 2011.
 • EKG/arytmi: en bred taky som är svår att avgöra SR eller VT

Akutsjukvård

 • Buksmärta: senaste numret av Emergency Med. Clin North America med buktema, som jag tog upp tidigare tenderar man läsa mer om vaskulära katastrofer än antalet fall man stöter på, i denna review dock en del matnyttigt om aortoenterisk fistel och bukaortaaneurysm. Men det finns också en hel del annat läsvärt i det numret.
Annonser
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Länkar v23

 1. Lambert skriver:

  Jag fattade set som att det var sinusrytm som lätt misstogs för VT?

  • Björn Kolsrud skriver:

   Exakt, ändrade texten. Det känns som alla ”säkra” tecken på VT eller ej inte är så säkra, inte ens capture beats som i detta fall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s