Länkar v22

Internmedicin

  • Blodgas/laktat: tycker nog inte det är värt att lyssna på föreläsningen som denna podcast från emcrit refererar till, men däremot sammanfattas på ett rimligt sätt laktat generellt och utifrån sepsis i synnerhet. Dvs högt=dåligt, men högt ≠ det är bra att ge mer vätska.
  • Neurologi/huvudvärk: börjar huvudvärksbehandling bli som jag som icke-psykiater uppfattar psykofarmaka – att ”alla” behandlingar ges till ”alla” tillstånd? Här en kort sammanfattning
  • Blodgas: är pH:t av en lösning analogt med dess syra-baseffekt i kroppen? Allt detta redogörs ur exempel med NaCl och Stewarts modell. Själv inget stort fan av denna tolkningsmodell då den i mina ögon lätt hittar för många ointressanta syra-basrubbningar, men i detta exempel fungerar den bra.

Kardiologi/EKG

  • Felaktigt placerade avledningar: Väldigt kort genomgång och länk till artikel, väl värt att förstå för att slippa vilda tolkningar. Även naturligtvis bra om man känner till några effekter av felaktigt placerade bröstavledningar, oftast är dessa placerade för lågt (dvs kaudalt) vilket kan ge små komplex, t-vågsförändringar, etc. Har en gång sett EKG med elektrisk alterans beroende på låg placering (och stora andningsrörelser).
  • Hjärtstopp: podcast med dr Winters personliga upplevelser, tips om info till anhöriga och lite mer. Lugnt, vettigt och inte så testosteronstint

Status

  • Yttre genitalia/varicocele: hade aldrig tänkt själv på att ett unilateralt nydebuterat varicocele kunde indikera en tumör som orsak. Man är definitivt värd sin fallrapport i NEJM om man förstår det

Ultraljud

  • Bukaorta: bukaortaaneurysm med tydligt intramuralt hematom. Tycker nog man kunde zooma ut några cm för att lättare kunna mäta AP-diameter. Lätt i dessa fall att få felaktigt för liten diameter om man ej inkluderat hematom.
  • Buk/ventrikel: håller med denna ”rant”, bara för att det går att visualisera piller med ultraljud så innebär inte detta någon fördel i omhändertagandet vid intoxer. Kol kan man ge ändå och övrig terapi för att minska upptag har väldigt begränsad indikation. Att göra ventrikelultraljud för att försöka predicera ev aspirationsrisk vid sövning kanske däremot har sitt värde, men där har jag inte sett någon ”definitiv” forskning ännu så jag fortsätter undvika ventrikeln.

Undervisning

  • Presentationsteknik: podcast om hur man lägger upp en föreläsning, även bra lång skriftlig sammanfattning. Missa inte länkarna för vidareläsning längst ned. Letar ni vidare bland dessa hittar ni denna underbara blog med citat som ”If ‘thirty points’, is too dogmatic, the I offer you an algorithm: find out the age of the oldest person in your audience and divide it by two. That’s your optimal font size”
  • Dito/referenser: håller med denna blogg, en knappt läsbar referens längst ned på varje slide är helt meningslöst. Lämna istället ut en referenslista efter presentationen.
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s