Länkar v17-19

Haft en del annat och inte läst så mycket sista veckorna, här kommer några bra saker i vart fall

Kardiologi/EKG

 • Ischemi/EKG: fall med hjärtstopp och breddökat EKG. Det jag tar med mig är att kombinationen nytillkommet hö-skänkelblock + LAH kan indicera koronarocklusion (betydligt mer än nytt vä-skänkelblock). Med tanke på initial rytm VT/VF och ST-förändringar på EKG bör man väl haft en akut invasiv strategi. För de med osäker genes vet vi idag inte om man ska vara aggressiv med akut PCI eller göra det senare i förloppet. Svenska DISCO-studien är under rekrytering men den är kanske för liten för att ge något slutgiltigt svar.
 • EKG/ischemi: många fall med hyperakuta t-vågor inferiort och ytterligare ett med anteriora fall. Hyperakuta T-vågor är ett tidigt tecken på ocklusion och hör klart till ”ECG as an art” vilket ju är stimulerande om man har god vana och irriterande om man inte har det (och vill ha något mer exakt att fästa bedömningen på). Vana kan man ju få av både egna fall och genom att läsa många fallrapporter med rätt tolkning (som dessa där det även oftast finns angio)
 • EKG/arytmi: smal taky med alternerande block som vid digitalisintox, något för oss nördar att komma ihåg
 • EKG/block: ”trifascikulärt block”? Allt klargörs i detta inlägg
 • Förmaksflimmer: en rätt bra sammanfattning kring flimmers akuta handläggning, allt är inte med men ganska mycket. Och för er som frestas att elkonv med så låg J som möjligt kan läsa tabellen över lyckandefrekvens extra noga.

Internmedicin

Procedurer

 • Artärnål: jag tycker att det är en självklarhet att vi som använder dessa själva kan göra en felsökning och någorlunda förstår hur de fungerar. Här en kort genomgång i två delar (del ett med teknisk bakgrund och del två med lite tips fr.a kring över/underdämpning). Obs detta tar inte så mycket upp själva införandet av artärnålen. Får återkomma till det.
 • LP och blödningsbenägenhet: bra och koncist om när man bör undvika LP pga blödningsrisk

Akutsjukvård

 • Buksmärta/radiologi: för ämnet kort och relativt vettigt om användning av radiologi, skulle dock vilja tillägga att träffsäkerheten för ultraljud på barn med appendicitfrågeställning mycket beror på lokal erfarenhet. Är denna stor kan man följa förloppet kliniskt, särskilt om misstanken från början är i det lägre spannet.
 • Hjärtstopp: ska vi söka åtgärdbara faktorer enligt 4H/4T eller dela upp utifrån QRS? Troligen ingetdera i dagsläget enligt detta välargumenterade inlägget. Det finns nog inga belägg för att ultraljud ökat överlevnaden, däremot är det rimligt att på enklaste sätt identifiera åtgärdbara orsaker och där är ultraljud ovärderligt i vana händer

Ultraljud

 • Vaginalt ultraljud: här lite exempelfall med förklaringar. Ur ett akutläkarperspektiv är detta relativt lätt att lära sig då viktiga diagnoser är få och man vid tveksamhet och specifika problem (foster utan hjärtaktivitet) ändå alltid ska konsultera specialistkompetent gynekolog
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Länkar v17-19

 1. Samuel Bruchfeld skriver:

  Kanske kan man ändå kalla det för en trifascikulär sjuka (”intermittent block”?) om man har en pat med RBBB + LAH plus AV-block 2.2 då sådana block, i alla fall vad jag minns, ”skall” sitta i His eller mer distalt. AV-block 1 och 2.1. blir då nodal sjuka plus bifascikulärt block.

  #highyield

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s