Länkar v12

Internmedicin

 • Hepatologi/albumin: review om albumin, och glatt nog inte bara om albumin  som kolloid till sepsis; utan framför allt värdet vid leversjukdomar/tillstånd som spontan bakteriell peritonit eller efter centes. Vid dessa tillstånd vet vi ju att albumin har en bra effekt, vid SBP minskar den mortalitet. Och den ska alltså ges oberoende av cirkulatoriska parametrar. Om man vill förstå varför så läs på. Lyssna även gärna på EMJClubs podcast om ämnet
 • Hypertoni: senaste nyhetsbrevet om hypertoni handlar om dygnsvariation av blodtryck kopplat till fall av stroke – de följer varandra tätt och högst på morgonen. Huruvida det är värt att titrera sin behandling för att ta bort denna morgontopp är nog svårt att studera i stora blodtrycksstudier, men man gör nog klokt i att hålla morgonblodtrycket nere. Ett sätt att påverka kan vara att ha mer kortverkande preparat till natten, om behandlingseffekten är lång spelar det ju med permanent medicinering ingen större roll när de tas.
 • Hypertoni: om 2015 års stora studier, relativt kort men med bra kritik över hur vi kan tolka SPRINT (lägre BT-mål) och PATHWAY-2 (val av beh vid refraktär hypertoni).
 • Njurmedicin/AKI: kommentar om diagnostik av AKI (akut njurskada), kortfattat att hos personer med nedsatt njurfunktion är det vanligt att krea varierar med tiden, och diagnosen AKI blir då okänslig (då ökningen av krea inte är relativ utan absolut i definitionen)
 • Onkologi/tumor lysis syndrome: review om detta vi som icke-onkologer/icke-hematologer lätt glömmer och istället kanske kallar intorkning eller njursvikt. Ta lite bredare lab (fosfat etc), vätska upp och behandla hyperkalemi. Specifik behandling är nog bäst att diskutera med resp. specialitet.
 • Infektion/tropik: ca en timmes lyssning om hur man hanterar feber efter resor. Mer på samma tema om relativ bradykardi och förstoppning, gäller de bara tyfoid feber?

Kardiologi/EKG

 • EKG/elektrolyter: ett EKG vid Gitelmans syndrom (ger bl.a. K-förlust)
 • EKG/breddökad rytm: case med en bred diff.diagnostik, tidigare tips jag hört är att vid breddökad rytm är det ofta klokt att ge na-bikarbonat då det ingår vid behandling av intoxer (som TCA), hyperkalemi och acidos. Vid de två sista kan man ju ifrågasätta effektiviteten men det är troligen inte skadligt. Om man vill se hur bra det kan gå (vid intox) kolla in EKG i detta fall

Akutsjukvård

 • Buksmärta/njursten: relativt kort och mycket bra reflektion över feldiagnostik av Peter Rosen (känd bl.a. från akutmedicinboken som bär hans namn). Denna reflektion rör framförallt njursten, men jag tror nog vi kan applicera den bredare. Hur lyckas man exempelvis med att inte försöka stoppa in bröstsmärta i ett av några få fack utan tänka att det här passar inte riktigt in någonstans?
 • Intubering: läsvärt om den fysiologiskt svåra luftvägen (del 1 och del 2) även för oss som aldrig intuberar. Särskilt om man som medicinare vill ge lite råd då mindre erfarna ska söva exempelvis någon med svår metabol acidos
 • Sterila procedurer: ska man sy sår sterilt eller rent? Om någon undrar eller vill ha åsiktsammunition finns här en podcast från EMJClub (men det går att läsa sammanfattningen av artiklarna också)
 • Svaghet: hur hanterar man det? Lite tips i detta blogginlägg som även ger några zebror (och andra ovanliga djur) att fundera över

Ultraljud

 • Procedurer/CVK: jag brukar alltid lära ut att en av få kvarvarande indikationer för bedside lungröntgen är att få reda på läget av olika drän och katetrar. Börjar även den indikationen försvinna? Här en studie om ultraljud vs röntgen, de gav en flush i CVK:n för att titta på läge samt letade efter pneumothorax. Det var inga statistiskt signifikanta skillnader i denna studie, men när patientantalet var ca 150 och komplikationer sällan sker (oftast <1%) är det för litet antal för att vara säker. Det man kanske i alla fall kan göra är att med detta som stöd direkt börja använda CVK:n om undersökningen är normal, och ta röntgen när det passar.
 • Artefakter: review i JASE om olika artefakter som man kan se vid eko, även läsvärt om man håller på med andra ultraljudsmodaliteter då principerna är desamma. Ser man något avvikande streck eller liknande i endast en vy är det en artefakt.
Annonser
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Länkar v12

 1. Ping: Länkar v51 | Internmedicin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s