Länkar v8

Meningen med detta är dels som lästips, dels som mitt sätt att hålla reda på bra resurser (därav alla #). Problemet med medicinska bloggar (inkl denna), och medicinska tidskrifter, är att de inte täcker hela fältet av vad man bör kunna. Läs gärna abstract till denna studie som visar att det finns en del överrepresenterat material (luftväg, ekg, EBM, etc) i bloggosfären. En av de bättre resurserna för att bredare täcka internmedicin tycker jag är Louisville Lectures som även har föreläsningar om ex hud, reumatologi. För akutsjukvård försöker sidor som emdocs och coreem täcka något bredare, i vart fall läggs där ut så mycket material att många olika ämnen tas upp.

Sen lär man sig inte så mycket om man inte är aktiv under läsningen. Ett sätt att ändra detta är Feynmans teknik att skriva ned det man vet (så en lekman kan förstå). En komplementär teknik är spaced repetition

Men sen behövs pauser, kolla på när Jacques Pépin hackar vitlök i två minuter och få lite inspiration, behövs längre paus är hans omeletteknik grym.

Internmedicin

  • Njure/dialys: när ska dialys startas vid akuta tillstånd? Inga säkra svar finns men en koncis genomgång i denna review inklusive diskussion om olika fall som sepsis+AKI
  • Hyperkalemi+bradykardi: aldrig hört förkortningen BRASH beskriva detta men väl värt att läsa detta inlägg om att kombinationen hyperkalemi med betablockad (eller hjärtselektiv ca-blockad) kan behöva speciell terapi jämfört med vardera tillstånd för sig.
  • Blodgas/venös: en ”färsk” review om VBG vs ABG, väl värd att läsa men man kan undra varför det tar >1år från publicering online till i pappersform. Bra skriven då den anger både mmHg och kPa, och har flera fall där det förklaras hur man kan använda venös gas. Jag brukar använda författarens förra review som referens men ska nog byta upp mig nu.
  • Trombos/lungemboli: kort och bra artikel om riskstratifiering vid lungemboli, jag kan kanske dock tycka att man kan hoppa över steget med att beräkna sPESI och ta trop/NTproBNP och kanske ett kort ultraljud på alla. Eller, det lär knappast vara fel i vart fall.

Kardiologi/EKG

  • EKG/ischemi: blogg om olika EKG-bilder vid huvudstamsstenos och -ocklusion
  • EKG/ischemi: väldigt välskrivet inlägg om hur man diffar mellan tidig repolarisation (BER) och anterior STEMI
  • EKG/ischemi-perikardit: om någon orkar läsa mer om ischemi vs perikardit finns några bra kommentarer här
  • Ischemi: februari är månaden som sammanfattar året som gått, när jag läser hittar jag dock inte mycket som ändrats; (1) CABG fortfarande bättre än PCI vid flerkärlssjukdom, (2) att förlänga dubbel trombocythämning >1år ger ej minskad dödlighet (men några färre infarkter), (3) PCI mot stabil sjukdom räddar inga liv, (4) CTO alltså behandling av kronisk ocklusion är fortfarande ej utsatt för randomiserade studier och är alltså svårt att utvärdera, (5) något oklart hur länge vi ska kombinera OAK med trombocythämning (vid ex förmaksflimmer+hjärtinfarkt)… Nyheterna kanske är att läkemedelsstent/DES nu verkar vara bevisat bättre än metall/BMS – tur för alla interventionalister som satt in dessa innan studierna gjorts. Och nedbrytningsbara stent verkar inte vara sämre än permanenta – fast då kan man undra varför man ska använda en dyrare behandling?

Ultraljud

  • Hypotoni: om differentialdiagnostik av hypotoni, här studerades prospektivt 100+ patienter med hypotoni trots vätskebolus med ett enkelt protokoll (4 hjärtvyer+vena cava, bukaorta, FAST, lungor) och liksom tidigare studier såg man en ökad diagnostisk säkerhet och en viss procent helt ändrade handläggningsplaner (sepsis=>lungemboli…). Men som tidigare kritik lyder ”kan vi bevisa att det är positivt för patienten?”. Tja, kanske inte med detta upplägg. Men studien har helt klart sitt värde att öka kunskapen i vad man kan förvänta sig av ett bedside ultraljud vid hypotension.
  • Procedurer/LP: en kort artikel (2s varav en table över studierna) som granskar värdet av ul vid LP. Och slutsatsen, ja gör det för det krävs både färre stick och det tar ej längre tid
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s