Länkar v7

Förutom lite fritt tyckande så hittas längst ned lite länkar angående ultraljudsutbildning (precis som i matbutiker kräver jag en rundvandring innan man kommer till godishyllan).

Kardiologi

 • EKG/ischemi: bra diskussion om när NSTEMI bör genomgå PCI, direkt eller nästa dag. Det finns inga bra data och en randomiserad studie blir svår att utföra (pågående bröstsmärta har exkluderats ur tidigare studier). Kvar således det kliniska beslutsfattandet. Seriella EKG kan ju alltid hjälpa – ser man då en STEMI är ju det mycket enklare. Den andra poängen är att stigande troponin bara indikerar skada skedd, de hjälper en tyvärr ej i att välja vem som ska ha tidig PCI.
 • EKG: ”perikardit” kan vara livsfarligt, i vart fall att få den stämpeln. Bra case
 • Kunskapstest: jag vet inte om test ökar förmåga till rätt klinisk handläggning, men ibland kan det vara kul att veta vad man är bra eller dålig på. Här en serie flervalsfrågor om kardiologi, viss varning för eponymer

Internmedicin

 • Hypertoni: nyhetsbrev med bra sammanfattningar, jag hade dock hellre sett en blogg så man slapp mail men… Exempel på nyhetsbrevet om värdet av att kombinera mediciner i låg dos istället för full dos
 • Hematologi/sickle cell: tog upp detta tidigare och här kommer nästa lästips om några frågor-svar med sickle cell+multiorgansvikt. Kanske låter perifert men tillståndet blir vanligare med invandring och kräver en del specifik terapi det kan vara bra att känna till
 • Infektion: även om det är influensatider är det farligt att kalla allt influensa, här är en genomgång av hur man kan försöka utesluta andra orsaker
 • Neurologi/sinustrombos: kort genomgång av olika röntgenmodaliteters för-/nackdelar för diagnos, men man bör också tänka på radiologens erfarenhet (exempelvis neuroradiolog eller allmäninriktad)
 • Neurologi/subarach: i bloggosfären är detta ett väldigt kärt ämne. Framför allt gällande värdet av LP och nu har det kommit lite mer forskning, se sammanfattningar här (metaanalys) och här (orginalstudier). Se även v51:s inlägg om tolkning av LP
 • PPI och skadliga effekter: så börjar kanske ifrågasättandet av PPI:ernas närmast obligata plats i läkemedelslistan. I ett blogginlägg förklaras om association till dels akut interstitiell nefrit, dels fallande njurfunktion över tid. Risken på individnivå är låg, men det finns många anledningar utöver eventuell risk för njursvikt att ifrågasätta permanent PPI-behandling. Det är trots allt inget essentiellt vitamin.
 • Betaagonist: artikel som kanske inte behöver läsas i sin helhet, men som åter belägger några saker jag brukar framhärda (för att det ibland verkar som ingen annan känner till det). De prövade att ge 10mg salbutamol som inhalation till friska frivilliga och detta jämfördes mot NaCl.
  • (1) Laktat: betaagonister och endogen stress kan ge en lätt laktatstegring
  • (2) Kalium: salbutamol är en effektiv behandling av hyperkalemi, i denna studie gavs 10mg vilket gav 0.5mmol/L sänkning av kalium (vid normokalemi). 20mg (4ml) ger en än större sänkning. Salbutamol ger till skillnad från exempelvis Na-bikarbonat och resonium en förutsägbar sänkning av kalium.

Intensivvård

 • Ventilation: lite läs-/podcasttips om invasiv ventilation, presenteras genom en för mig ny pryl kallad Padlet som jag inte vet vad den tillför. Det går att scrolla runt i dokumentet men tyvärr inte helskärm. Ganska bra lästips dock.

Akutsjukvård

 • Trauma: om pan scan vid trauma, men väl värt att läsa även utifrån diskussion kring studiedesign och de slutsatser man kan, och inte kan, dra.
 • Katastrof/kontaminerad patient: bra case och diskussion i följande inlägg om vad man gör om en patient kommer in kontaminerad med något farligt (frätande, etc)

Ultraljud

 • Hjärta/höger kammare: sammanfattning om studier av höger kammare (vid lungemboli), några bra bildexempel också. Saknar dock, som någon kommenterat, TAPSE (av-plansrörlighet). Detta är ju enkelt, väl validerat och går att utföra vid väldigt dåliga transmissionsförhållanden. Blir man lite duktigare kan man mäta S’ dvs systoliska hastigheten av höger kammares fria vägg, också lätt att utföra och tolka. Hur som finns stöd att utföra ett enkelt högerkammar-fokuserat hjärteko på alla lungembolier för riskstratifiering
 • Hjärta/länkar: sida med en del bra länkar till utbildning inom klinisk fysiologi (EKG, hjärteko, scint)
 • Undervisning/bildoptimering: ultrasoundoftheweek lanserar ett litet demoprogram där man själv kan pröva olika inställningar för gain / kontrast / frame rate. Förhoppningsvis lärorikt då de flesta i min mening glömmer att ändra gain beroende på projektion (exempelvis för hög gain i suprapubisk vy under FAST)
 • Undervisning/interaktiva hjälpmedel: inte nytt men många har nog missat dessa två interaktiva läromedel för hjärta- och lungultraljud
 • Hjärta/kurs: kurs i basal ekokardiografi i slutet på april, har inte gått denna själv men av programmet ser det lovande ut (jag har ingen inblandning i kursen på något sätt, bara tips då jag vet att denna typ av kurser tyvärr är ovanliga)
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s