Länkar v52

Det brukar framföras att vi blir successivt sämre på status och anamnes, denna vecka ändras på det med träning av eponymer och en massa annat. Lyssna gärna på David Newmans förslag på hur man informerar för att undvika konflikter med patienten om antibiotika/röntgen etc.

Status/undersökningsteknik

Kardiologi

Internmedicin

  • Hypertoni: bra kommentar till SPRINT-studien som jag tog upp nyligen. Kortfattat: gör inget annorlunda imorgon. Vi får som vanligt vänta på lite tyckande och kanske nya guidelines, och studier…
  • Neurologi/kramp: översikt om handläggning av kramp uppdelat utifrån provocerat/oprovocerat, skulle dock önskat att de fokuserade lite mer på labprover – trist att missa hyponatremi som orsak. Glöm ej heller inte EKG:t, lyssna på Amal Mattus tolkning av detta fall
  • Infektion/osteomyelit: fin översikt, väldigt bra att de problematiserar ”vänta med antibiotika till odling tagen”, alla sådana mantra upprepas lätt så mycket att man glömmer villkoret ”hos hemodynamiskt stabila…”. Och ordet stabil kan man tycka mycket om, normala vitalparametrar är kanske bättre (en del menar ju att HR 109 och BT 104/53 i en timme är stabilt)

Intensivvård

Ultraljud

  • Lungor: om lung point och felkällor
  • Lungor: ses sliding efter pleurodes?
  • Hjärta: klassisk takotsubo
  • Hjärta: ASD, väldigt stor och tydlig defekt
  • Aortadissektion: väldigt fina TEE-bilder
  • Hypotoni: ledare och studie om ultraljud vid diff.diagnostik av icke-traumatisk hypotension. Visst vore det fint som ledarartikeln vill om vi kan bevisa att användning av ultraljud leder till bättre utfallsmått, inte bara diagnostik, men detta kräver ju att (1) man fattar rätt beslut utifrån diagnosen (2) det finns en effektiv livräddande behandling (3) mortalitet minskar vid tidig diagnos. Kort sagt är det nog väldigt svårt att bevisa, och vad ska vi göra om vi inte hittar bevis? Kanske vettigare att studera i vilka fall vi har användning av ultraljud och i vilka fall det kan uteslutas.
Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s